Grappa – alkohol znany na świecie jako jeden z najpopularniejszych trunków włoskich. Napój uzyskuje się poprzez destylację pestek, wytłoczyn oraz gałązek z winogron pozyskanych po produkcji wina. Jest to niezwykle mocny alkohol – zawartość czystego alkoholu na litr waha się od 37,5% do 50%. Za ojczyznę trunku uznaje się Bassano del Grappa , czyli miasto położone na północy Włoch. Początkowo grappę produkowano, aby wykorzystać resztki owoców pozostałych po wytworzeniu wina, jednak szybko stało się oczywiste, że został tym sposobem stworzony bardzo cenny produkt.
Grappę najczęściej pija się w kieliszkach do wódki. Można jednak spotkać specjalne szkła zaprojektowana do degustacji trunku. Kieliszki mają wysoką nóżkę oraz cylindryczną czarkę, która pozwala na zachowanie aromatów. Z reguły ten napój alkoholowy spożywa się bez dodatków, choć Włosi lubią dodawać trunek do espresso, z czego powstaje popularne Caffe corretto.
Grappa przeważnie występuje w przezroczystej formie, ma specyficzny smak oraz intensywny zapach. Właściwości zależą jednak od rodzaju tego alkoholu. Najpopularniejsze są grappy produkowane z pojedynczego szczepu winogron, lecz można też spotkać odmiany wytwarzane z całych owoców lub z dodatkiem moreli, gruszek, czy wiśni. Nie bez znaczenia jest także użyty szczep winogron oraz proces leżakowania alkoholu Grappa.