Porto

Porto to wino portugalskie, którego nie trzeba przedstawiać amatorom mocniejszych trunków. Winogrona służące do wytwarzania napoju zbiera się wyłącznie na zboczach doliny rzeki Douro, leżącej na północy Portugalii. Owoce poddawane są fermentacji do momentu, gdy zawartość alkoholu osiągnie 7%. Kolejnym krokiem jest dodanie spirytusu winnego, co w rezultacie podnosi woltaż trunku do 18-22%. Proces butelkowania i dojrzewania przebiega natomiast w mieście Vila Nova de Gaia.

Porto produkuje się z dziesiątek odmian winorośli, dlatego też mamy wiele rodzajów tego portugalskiego wina. Ze względu na kolor trunek można podzielić na czerwone, białe lub różowe. Porto najczęściej jest słodkie i półsłodkie, chociaż nie brakuje też wersji wytrawnych. Z czerwonych win najbardziej znane są:
Ruby
(słodkie wino stanowiące mieszankę różnych roczników, najkrócej trzymane w beczce),
Vintage (przechowywane w dębowych beczkach, najdroższe i najszlachetniejsze wino z najlepszych roczników) oraz Tanwy (mieszanka różnych roczników, z domieszką nuty waniliowej i korzennej).

Swój niepowtarzalny, wzmocniony smak Porto zawdzięcza importerom angielskim z XVII wieku. By wino bez szkód pokonało tak odległą drogę do Portugalii, zaczęto je magazynować w beczkach po whiskey. Obecnie Portugalczycy nie wyobrażają sobie życia (i chyba nie tylko oni) bez tego oryginalnego trunku, który rozsławił ich kraj na cały świat. Wino wytrawne oraz półsłodkie kosztuje się schłodzone aperitif, czyli przed posiłkiem. Słodkie natomiast spożywa się po posiłku – jako deser.