Brandy Sour

Cypr słynie z aromatycznej kawy i wyśmienitych win. Nic dziwnego zatem, że spotkamy tam również światowej klasy brandy. Trunek destylowany jest z najlepszych win, po czym dojrzewa przez wiele lat. W ten sposób uzyskiwany jest wyjątkowy napój o brązowym kolorze i niebanalnym smaku. Warta uwagi jest gorzelnia w Famaguście na północy Cypru, gdzie wytwarza się kapitalną brandy. Zazwyczaj zawartość alkoholu wynosi od 32 do 40%. Choć Cypr kojarzy się głównie z winem, to jego lokalna konsumpcja nie jest zbyt wysoka. Mieszkańcy tego kraju uwielbiają za to brandy i chętnie polecają go turystom.

Na Cyprze znajdziemy wiele odmian brandy, chociaż każda z nich odznacza się bardzo wysoką jakością. Do najlepszych brandy na wyspie zalicza się: Five Kings, Hadjipaylu Anglias, VSOP12, czy brandy Antique, leżakującą ok. piętnastu lat. Brandy zazwyczaj pija się po posiłku. Ten cypryjski alkohol często jest rozcieńczany z wodą, a także stanowi podstawę do wielu drinków. Najlepszym koktajlem alkoholowym, który urósł już do rangi napoju narodowego bez wątpienia jest brandy sour. Aby stworzyć brandy sour, potrzebne są: cypryjska brandy, syrop z gorzkiej limonki, kilka kropel gorzkiej ziołowej wódki, lemoniada lub woda sodowa oraz lód.