Gin to trunek popularny w krajach anglosaskich. Znajduje się on zaraz na drugim miejscu, po whisky, które w tej części świata jest niezwykle uwielbiane. W Polsce łączy się z napojami i sokami tworząc nowe wyzwania smakowe. Gin to nie tylko lubiany trunek, ale i ciekawa historia. Za jego ojczyznę uważa się Holandię, choć dziś znany jest w wielu regionach świat.
Historia i pochodzenie ginu
Gin powstaje z jałowca, którego zastosowanie do napojów znane było już od bardzo dawna, także w takim państwie jak Rzym. Jednakże w 1575 roku w Holandii rozpoczęto jego rozprowadzanie. Wyglądało to tak, że sprzedawano go w aptekach jako owoce jałowca zalewane spirytusem. Nazwa tego trunku brzmiała wówczas „genievre”.
Pierwszym producentem ginu był Lucas Bols, który otworzył destylarnię w Amsterdamie. Co ciekawe można do niej zajrzeć po dziś dzień oraz kupić pierwotną wersję owego napoju alkoholowego. Po czasie gin zaczął być popularny także w Anglii otrzymując swój pierwszy przydomek – „Dutch Courage”, oznacza to holenderską odwagę. Nazwa gin powstała dzięki temu, że w Wielkiej Brytanii zaczęto skracać nazwę tego trunku, która ostatecznie posiada trzy litery.
Gin – ciekawostki
Po tym jak zaczęto stosować coraz bardziej nowoczesne metody destylacji, jakość ginu wzrosła. Bardzo ważne było wynalezienie aparatu destylacyjnego, którego odkrywcą była Aeneas Coffey w 1837 roku. Najpierw smak trunku był raczej ostry i nieco słodkawy, jednakże z czasem zmienił się na dzisiejszy London Dry. Aktualnie producentami ginu są Stany Zjednoczone, Nowa Zelandia, Hiszpania, Australia oraz Południowa Afryka.
Gin to znany i lubiany trunek, który umila błogie leniuchowanie. Najsłynniejszy trunek tego typu to obecnie mocny i wytrawny English Dry London Gin. Zawiera on ok 45% alkoholu, a w bazie posiada neutralny, czysty i ratyfikowany spirytus trzcinowy lub zbożowy. Najczęściej spotyka się gin w połączeniu z tonikiem, którego prekursorami byli żołnierze brytyjscy.