Cachaca to jeden z najbardziej znanych brazylijskich trunków na bazie alkoholu. Produkuje się go z fermentowanego soku trzcinowego, do którego można dodać cukru nie więcej niż 6g/l. Tę narodową wódkę Brazylii zaczęto produkować w połowie XVI wieku i choć władze wiele razy chciały ją zdelegalizować – nie udało się. Wprowadzono jedynie podatek do jej produkcji.
Cachaca – smak, sposób wytwarzania
Cachaca ma smak trochę podobny do tequili oraz rumu, jednocześnie wyróżnia się także nieco owocowym posmakiem i jest bardziej cierpka oraz wytrawna niż wymienione wcześniej trunki. Powstaje ona w wyniku zmiażdżenia trzciny cukrowej, która następnie zostaje poddana 24 godzinnej fermentacji, a potem destylacji.
Większość lokalnych producentów, którzy są właścicielami destylarni używa do tworzenia Cachaca miedzianych alembików. Jednakże ogromne koncerny prowadzają masową destylację kolumnową. W beczkach dębowych, czy innych z lokalnego drewna wytwarza się zaś Cachacę leżakową. Jej okres dojrzewania to przynajmniej rok.
Jak pić jeden z najsłynniejszych brazylijskich trunków?
Cachacę pije się przede wszystkim z małych kieliszków przeznaczonych do wódki lub tak jak słynny schnaps. Najbardziej znana jest ona jednak w drinkach, z których warto spróbować Caipirinha. W jego skład wchodzi Cachaca, limonka, brązowy cukier oraz kruszony lód. To tylko jedna z możliwości picia tego najsłynniejszego brazylijskiego trunku.
Cachaca stanowi jeden z najbardziej rozpoznawalnych napoi alkoholowych w Brazylii. Ma swoją historię oraz specjalny sposób wytwarzania. W ciągu roku produkuje się aż 1,3 miliarda litrów tego trunku, co stanowi pokaźny wynik. Jego zawartość alkoholu jest na poziomie 38 – 68%. Cachaca to wódka znana, lubiana i przez wieki bezskutecznie szykanowana przez władze do dzisiaj stanowi istotną część brazylijskiej tradycji.