Vranac

Najsłynniejszy winem czarnogórskim bez wątpienia jest podchodzące z Podgoricy wino Vranac. Jest to czerwone wino wytrawne o intensywnym owocowym smaku i rubinowym kolorze. Nazwa tego czarnogórskiego alkoholu pochodzi od słowa vrani, co oznacza konia o ciemnej maści. Vranac to także czerwony szczep winogron, z których produkuje się trunek. Wino stanowi ważny towar eksportowy oraz cieszy się wielką popularnością w samej Czarnogórze, a także w Macedonii i Serbii. Co ważne, ceny tego alkoholu nie są wysokie i zaczynają się już od 2 euro.

O tym, do czego najlepiej pić wino Vranac decyduje jego odmiana. Najczęściej jednak trunek ten towarzyszy potrawom o wysokiej zawartości tłuszczu. Doskonale sprawdza się przy dziczyźnie, czerwonych mięsach lub jako dodatek do sera czy ryb. Podstawowy Vranac zawiera 12% alkoholu i jest silnie wytrawnym winem. W smaku da się wyczuć nutkę goryczy, dojrzałe wiśnie oraz owoce leśne z wanilią.

Jedną z odmian tego czarnogórskiego alkoholu jest Vranac Pro Corde. Alkohol jest starzony w beczkach przez pół roku i charakteryzuje się smakiem ziół, owoców leśnych oraz wanilii. Vranac Barrique wyróżnia się natomiast intensywnym ciemnoczerwonym kolorem o fioletowych refleksach. W aromacie tej odmiany wyczuwalny jest zapach jeżyn. Nasze kubki smakowe pieszczone są tymczasem dojrzałymi owocami wiśni oraz nutą karmelu, a końcowe tony zawierają dym spalonego dębu. Miano najlepszego czarnogórskiego wina przypisuje się natomiast dojrzewającej kilka lat odmianie Vrasac Reserve. Ten czarnogórski alkohol może być spożywany w trakcie posiłku, lecz najlepiej jest się nim delektować w trakcie deseru.