Hiszpańskie wina

W Hiszpanii znajdziemy wiele znakomitych trunków – od koniaków oraz brandy – po piwa i cydr. Królem alkoholi jest tam jednak wino. Hiszpania od lat znajduje się w ścisłej czołówce państw produkujących największą ilość win i trzeba przyznać, że Hiszpanie stawiają nie tylko na ilość, ale i na jakość. Hiszpańskie wina cechują się klasą znaną na całym świecie.

Historia wina na Półwyspie Iberyjskim sięga czasów antycznych. Pierwsze winnice na tym terenie założyli Fenicjanie, a następnie Grecy i Rzymianie. W średniowieczu popularność zyskało tam sherry, a w wieku XIX rozpoczęto produkcję doskonałego jakościowo czerwonego wina Rioja.

Z każdym rokiem Hiszpanie starali się podnosić standardy dotyczące win i obecnie możemy tam spotkać wiele odmian tych trunków o wysokiej wartości. Co istotne owocowe napoje alkoholowe, nawet z wyższej półki, mają bardzo niskie ceny. Nie dziwi zatem fakt, iż stanowią one dodatek do niemal każdego dania czy przekąski. Wina hiszpańskie nie należą do typów alkoholi, którymi należy się opijać, ale takich, które obowiązkowo powinny towarzyszyć potrawom.

Hiszpańskie wina uzyskuje się w wyniku fermentacji alkoholowej moszczu winogronowego. O tym jakie ostatecznie otrzymamy wino, decyduje oczywiście odmiana winogron oraz proces winifikacji. Każdy region Hiszpanii posiada własne winnice, dlatego w całym kraju znajdziemy ogromny wachlarz win czerwonych (vino tinto), białych (vino blanco) i różowych (rosado). Do czołówki najlepszych i najbardziej popularnych odmian win z pewnością można zaliczyć właśnie dębową Rioję z północy Hiszpanii oraz Cavę z Katalonii.