Za tradycyjny grecki alkohol uważa się tsipouro. Jest to mocny trunek – brandy z wytłoków winogron, produkowana wyłącznie na terenie Grecji. Proces destylacji zwykle trwa 3 godziny. W tym czasie degustuje się produkt, do chwili aż uzyska się pożądany smak. Woltaż napoju waha się od 40 do 45%.
Występują dwie odmiany tsipouro: czysta i z domieszką anyżku, który dodaje się w trakcie drugiej destylacji. Czasami składnikami alkoholu są również zioła czy kwiaty. O tym, jaki dostaniemy gatunek często decyduje również region w jakim się znajdujemy. Produkt zaskakuje wyraźnie owocowym i mocnym smakiem oraz intensywnym aromatem. Ten mocny trunek dużą popularnością cieszy się także na Krecie, gdzie zwykło się go nazywać tsikoudią.
Jak głosi historia, tsipouro zaczęli wytwarzać mnisi z Wyspy Athos już w XIV wieku. Obecnie jest to wykwintny trunek podawany do przystawek czy przekąsek. Z racji dużej zawartości alkoholu napój często podaje się z kostkami lodu lub rozcieńcza się z wodą. Przyjęło się mówić, iż tsipouro to starszy brat ouzo – innego popularnego alkoholu w Grecji, lecz mniej szlachetnego. Oba trunki smakują podobnie, jednak różnią się znacznie w sposobie produkcji. To właśnie metoda wytwarzania sprawia, iż tsipouro jest tak wartościowe.